Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Κρουασανάκια γεμιστά με κρέμα μαστίχας


Κρουασανάκια γεμιστά με κρέμα μαστίχας





Χρόνος προετοιμασίας 40 λεπτά
Χρόνος αναμονής 9 ώρες
Χρόνος ψησίματος 20 λεπτά
Για 24 κρουασανάκια


Υλικά
Για τη ζύμη
300γρ. βούτυρο
350γρ. αλεύρι
1 φακελάκι ξερή μαγιά
200ml. γάλα
2 κουτ. σούπας ζάχαρη 
1 αβγό
Λίγο αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
1 κρόκος και 2 κουτ. σούπας γάλα για την επιφάνεια
4 κουτ. σούπας μαρμελάδα βερίκοκο
Για την κρέμα μαστίχας
1 φλιτζ. ρικότα ή ανθότυρο
½ φλιτζ. κρέμα γάλακτος
4 κουτ. σούπας άχνη ζάχαρη
3 κουτ. σούπας λικέρ μαστίχα

Εκτέλεση

Ανακατέψτε τη ρικότα, την κρέμα γάλακτος, την άχνη ζάχαρη και το λικέρ σε ένα μπολ και αφήστε την κρέμα στο ψυγείο για 1 ώρα.
Ανακατέψτε σε ένα μπολ το αλεύρι με τη ζάχαρη, της ξερή μαγιά, το γάλα, το αβγό και 4 κουταλιές από το βούτυρο. Ζυμώστε τη ζύμη και αφήστε την να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Πασπαλίστε με αλεύρι τον πάγκο εργασίας και ανοίξτε φύλλο με τη ζύμη. Βάλτε το υπόλοιπο βούτυρο στο κέντρο της επιφάνειας της ζύμης. Διπλώστε τις άκρες της ζύμης σκεπάζοντας το βούτυρο. Πατήστε τη ζύμη με τον πλάστη μέχρι να γίνει ένα παχύ φύλλο, διπλώστε το στα δυο και επαναλάβετε άλλες 3 φορές.
Τυλίξτε τη ζύμη με μεμβράνη τροφίμων και βάλτε τη στο ψυγείο για 1 ώρα. Επαναλάβετε άλλη μια φορά τη διαδικασία του διπλώματος. Τυλίξτε τη ζύμη με μεμβράνη και αφήστε τη στο ψυγείο για 6 ώρες. Μετά, ανοίξτε φύλλο με διαστάσεις 50Χ80εκ. Κόψτε τη ζύμη σε 2 μέρη κατά μήκος της μεγαλύτερης πλευράς και μετά σε 16 τρίγωνα. Διπλώστε το κάθε κομμάτι από τη μεγαλύτερη πλευρά προς τη μικρότερη. Βάλτε τα κρουασάν σε ένα ρηχό ταψί, και αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά. Ανακατέψτε τον κρόκο με το γάλα και αλείψτε την επιφάνεια των κρουασάν. Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C, για 20 λεπτά.
Αφήστε να κρυώσουν και κόψτε τα στη μέση. Μοιράστε την κρέμα μαστίχας στα κρουασάν. Ανακατέψτε τη μαρμελάδα με 2 κουτ. νερό και αλείψτε την επιφάνεια των κρουασάν.

Πηγή: Περιοδικό «Gourmet», Ελευθεροτυπίας, Βαγγέλης Δρίσκας