Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Κολοκάσι με κρέας





Χρόνος προετοιμασίας 25 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα και 30 λεπτά
Για 4 άτομα
Συνταγή Κύπρου


Υλικά
1250γρ. χοιρινό κρέας, νεφραμιά
2 κιλά κολοκάσι*
1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
5 κλωνάρια σέλινο χοντρό, χοντροκομμένο
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
1 φλιτζ. καφέ χυμό λεμονιού
¾ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας κοφτή αλάτι
1 κουτ. γλυκού κοφτό πιπέρι άσπρο



Εκτέλεση

Πλένουμε το κολοκάσι και το σκουπίζουμε να στεγνώσει. Καθαρίζουμε την εξωτερική του φλούδα και το ξανασκουπίζουμε για να αφαιρέσουμε τη γλοιώδη ουσία που βγάζει. Με ένα χοντρό μαχαίρι, το κόβυμε σπαστό, δηλαδή μπήγουμε την κόψη του μαχαιριού στο κολοκάσι και, μετά, το στρίβουμε έτσι που να σπάσει το κομμάτι που μισοκόψαμε και όχι να κοπεί μέχρι κάτω. Τονίζουμε τον τρόπο που το τεμαχίζουμε γιατί με διαφορετικό τρόπο το κολοκάσι θα μείνει ωμό.
Βράζουμε σε κατσαρόλα το λάδι και κοκκινίζουμε σ’ αυτό το χοιρινό. Προσθέτουμε το κρεμμύδι να μαραθεί και μετά ρίχνουμε το κολοκάσι. Ανακατεύουμε, μέχρι να πάρρει μια καλή βράση, και ρίχνουμε κρύο νερό, όσο να το σκεπάσει. Προσθέτουμε το αλατοπίπερο, το σέλινο, τον πελτέ ντομάτας και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοψήνουμε το φαγητό για 1 ώρα και 30 λεπτά, να μείνει με μια μισόπηχτη σάλτσα. Σερβίρετε ζεστό.

* Το κολοκάσι είναι βολβός σαν την πατάτα ή τη σελινόριζα, έχει χοντρή φλούδα σε καφετί χρώμα και κωνικό σχήμα (οι ΝοτιοΚορεάτες το λένε “το αυγό από τη γη“) και ίσως στη γεύση ταιριάζει περισσότερο με την γλυκοπατάτα. Όταν αφαιρούμε τη φλούδα το εσωτερικό του είναι λευκό, αρκετά σκληρό το οποίο μαλακώνει όταν το βράζουμε ή το τηγανίζουμε.