Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Μπάμπω Σουφλιώτικη




Χρόνος προετοιμασίας 40 λεπτά
Χρόνος αναμονής 1 ώρα και 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα και 20 λεπτά
Για 6 άτομα
 

Υλικά
1 κιλό έντερα χοιρινά
½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
½ κιλό συκώτι και λίγα γλυκάδια
¼ κιλού βούτυρο
2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
Λίγο μπαχάρι
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Παίρνουμε 1 κιλό έντερα χοιρινά, τα πλένουμε καλά, τα γυρίζουμε μέσα έξω και τα αφήνουμε μέσα σε διάλυμα από  ξίδι, αλάτι και νερό, για 1 ώρα και 30 λεπτά. Μετά τα βγάζουμε, τα ξεπλένουμε και τα ξαναγυρίζουμε.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Παίρνουμε τον κιμά, το συκώτι και τα γλυκάδια και τα πλένουμε καλά. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον κιμά, το συκώτι και τα γλυκάδια και τα σοτάρουμε και αυτά. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο και 1 φλιτζ. τσαγιού ρύζι.
Αφού σωταριστούν όλα μαζί καλά, παίρνουμε ένα ένα τα έντερα και με κορνέ με μεγάλο στόμιο τα γεμίζουμε και μετά τα δένουμε καλά στο άνοιγμα και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνουμε και ανάλογο νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 1 ώρα. Κατόπιν τα βγάζουμε από την κατσαρόλα σε ένα ταψάκι που έχουμε αλειμμένο με βούτυρο, και τα βάζουμε στο φούρνο για 20 λεπτά περίπου να ροδίσουν.
Με το ζωμό που μας έμεινε φτιάχνουμε μια νόστιμη σούπα, προσθέτοντας ρύζι και το σερβίρουμε μαζί με την μπάμπω.


*Το φαγητό αυτό είναι έθιμο χριστουγεννιάτικο Θρακιώτικο. Μαζί με τη σούπα αποτελεί ένα κύριο φαγητό. Χωρίς τη σούπα, προσφέρεται σαν ένας πικάντικος μεζές.