Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Γαύρος Νησιώτικος




Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 20 λεπτά
Για 4 άτομα



Υλικά
½ κιλό γαύρο
8 κρεμμύδια κόκκινα
1 ποτ. κρασιού λάδι
1 κουτ. σούπας κρασί
Αλάτι
Αλεύρι
Για το κουρκούτι
10 κουτ. σούπας αλεύρι
1 κρόκο αυγού
1 κουτ. σούπας κρασί
Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

Κόβουμε τα κεφάλια του γαύρου, και τον καθαρίζουμε. Τον αλατίζουμε και αλευρώνουμε, βάζοντας τον για λίγο στο ψυγείο. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες, τα πλένουμε κάτω απ΄λο τη βρύση μέσα σε σουρωτήρι, τα αλατίζουμε με μπόλικο αλάτι και τα αφήνουμε 30 λεπτά να μαραθούν καλά.
Χτυπάμε όλα τα υλικά από το κουρκούτι μαζί με νερό, και το αφήνουμε στο ψυγείο. Ξεπλένουμε καλά τα κρεμμύδια και αλατίζουμε πάλι λίγο. Ροδίζουμε τα κρεμμύδια μας με το λάδι σε τηγάνι, σε σιγανή φωτιά, και σκεπασμένα. Αφού ροδίσουν τα κατεβάζουμε από τη φωτιά, και τα σβήνουμε με το κρασί. Αφαιρούμε τα μισά, σε ένα πιάτο και απλώνουμε τα υπόλοιπα σε όλο το τηγάνι.
Πασπαλίζουμε με λ΄γο αλεύρι, και στρώνουμε όλο το γαύρο με σειρά πλάι – πλάι, να γεμίσει καλά το τηγάνι. Τον σκεπάζουμε με το κουρκούτι που είχαμε στο ψυγείο. Στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα κρεμμύδια, και τελειώνουμε σκεπάζοντας τα όλα με το υπόλοιπο κουρκούτι.
Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά να πάρει χρυσόξανθο χρώμα από κάτω το φαγητό μας. Κατόπιν με ένα καπάκι, γυρίζουμε με προσοχή να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Μπορεί να γίνει και σε ταψάκι στο φούρνο. Σερβίρουμε το γαύρο μας ζεστό, σαν ορεκτικό.