Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Λαζαράκια





Χρόνος προετοιμασίας 40 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα
Για 4 τεμάχια




Υλικά
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
300γρ. ζάχαρη
400γρ. μαγιά νωπή
1 φλιτζ. νερό μέσα στο οποίο έχουμε βράσει ένα ξύλο κανέλα
½ κουτ. γλυκού αλάτι
2 φλιτζ. τσαγιού σταφίδες
2 κουτ. σούπας κονιάκ
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
Κανέλα σκόνη
Γαρύφαλλο σκόνη
6 γαρύφαλλα ολόκληρα
γλυκόζη


Εκτέλεση

Βάζετε σε ένα ευρύχωρο μπολ, το αλεύρι και από πάνω ρίχνετε το ελαιόλαδο. Τρίβετε το αλεύρι ανάμεσα στα χέρια σας ώστε να ανακατευτεί καλά με το ελαιόλαδο. Κάνετε στη μέση μια λακκούβα, λιώνετε τη μαγιά σε χλιαρό κανελόνερο και την προσθέτετε στη ζύμη. Ζυμώνετε, προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο ακόμα χλιαρό κανελόνερο. Αφήνετε τη ζύμη για περίπου 2 ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο.
Στο μεταξύ αλέθετε τις σταφίδες, προσθέτετε κανέλα και ελάχιστο γαρύφαλλο και ανακατεύετε με το κονιάκ. Όταν ετοιμαστεί η ζύμη, την κόβετε κομμάτια στο μέγεθος ενός μεγάλου ροδάκινου, τα πλάθετε στενόμακρα, τα πλαταίνετε με τις παλάμες σας.
Απλώνετε από πάνω λίγο από το μείγμα της σταφίδας και κλείνετε από πάνω τη ζύμη. Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και τα πλάθουμε μικρά κορδόνια και βάζουμε επάνω στα Λαζαράκια 2 κορδόνια σταυρωτά σαν χέρια. Βάζουμε και γαρύφαλλα για μάτια.
Τοποθετείτε τα ψωμάκια πολύ αραιά, πάνω σε λαδόχαρτο μέσα σε ταψί. Σκεπάζετε το ταψί και τα αφήνετε να φουσκώσουν για 1 ώρα και 30 λεπτά. Τα βρέχετε από πάνω πολύ απαλά με διαλυμένη γλυκόζη για να γυαλίσουν. Τα βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο και τα ψήνετε στους 200ο C για 1 ώρα.


Πηγή: Εδέσματα Ελληνικού Εορτολογίου