Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017


Μελιτίνια Σαντορίνης


Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα
Χρόνος μαγειρέματος 15 λεπτά
Για 10-15 κομμάτια

 Υλικά
Για τη γέμιση
1 κιλό μυζήθρα ανάλατη
1 κιλό ζάχαρη
3 αυγά
250γρ. αλεύρι
1/2 κουτ.γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
Για τη ζύμη 
1 κιλό αλεύρι
1 χούφτα ελαιόλαδο
χλιαρό νερό όσο πάρει

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη γέμιση σε ένα βαθύ μπολ. Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί και τα ζυμώνουμε καλά. Τα αφήνουμε στην άκρη. 
Βάζουμε σε άλλο σκεύος το αλεύρι με το ελαιόλαδο και προσθέτοντας όσο χλιαρό νερό χρειαστεί, ζυμώνουμε τη ζύμη για να επιτύχουμε ένα ελαστικό ζυμάρι. Το απλώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και το ανοίγουμε με τον πλάστη σε πολύ λεπτό φύλλο. 
Με ένα πιατάκι του καφέ κόβουμε στρογγυλούς δίσκους και μοιράζουμε στο κέντρο του καθενός από 1 κουταλάκι γέμιση. Σηκώνουμε τη ζύμη γύρω γύρω από τη γέμιση και με μια οδοντογλυφίδα την πιέζουμε ανά 1-2 χιλιοστά για να την κρατήσουμε στο κέντρο του γλυκού. Τα βάζουμε σε ελαφρά λαδωμένο ταψάκι και τα ψήνουμε στους 250οC για 15΄ περίπου. 


Tips: 
  • Διατηρούνται για αρκετό καιρό, αεροστεγώς κλεισμένα, στο ψυγείο. 
  • Το κάθε μελιτίνι χρειάζεται περίπου 30-40 τσιμπίματα με την οδοντογλυφίδα.




Πηγή: Περιοδικό «Γαστρονόμος», Νικολέτα Μακρυωνίτου.