Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017




Μελιτζάνες με γιαούρτι και κάρυ

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 20 - 30 λεπτά
Για 4 άτομα


Υλικά

4 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε μέτρια κομμάτια
75ml. ελαιόλαδο
2 κουτ.σούπας κάρυ, μέτριο ή απαλό
1 κουτ.σούπας φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και τριμμένο ή 1/2 κουτ.γλυκού σκόνη
1 κουτ.σούπας σπόροι κόλιανδρου, αλεσμένοι στο μύλο
2 σκελίδες σκόρδου, πολύ ψιλοκομμένες
2 ώριμες ντομάτες, κομμένες σε μικρά κομμάτια
2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ
1 κουτ.γλυκού κύμινο, σε σκόνη
1 φλιτζ.τσαγιού αγελαδινό γιαούρτι
Λίγη καυτερή πάπρικα
Αλάτι - πιπέρι



Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220οC. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τις μελιτζάνες με 3 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μέτριο ταψί. Απλώνουμε τα κομμάτια ομοιόμορφα και τα ψήνουμε για 20 - 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν απαλά. Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα ξεφλουδίζουμε. 
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το κάρυ, το τζίντζερ, τον κόλιανδρο, το σκόρδο και τις ντομάτες. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το κύμινο. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και το κύμινο να βγάλει το άρωμά του. Προσθέτουμε το μείγμα του κάρυ, ανακατεύουμε καλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλο 1 λεπτό, σε μέτρια φωτιά. 
Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε απαλά ώστε να ενωθεί καλά με το μείγμα της κατσαρόλας. Ρίχνουμε τις μελιτζάνες, την καυτερή πάπρικα και λίγο αλάτι, ανακατεύουμε, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά και ξεσκεπάζουμε το σκεύος. Χαμηλώνουμε ελαφρώς τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμα. Αποσύρουμε και σερβίρουμε το φαγητό αμέσως. Αν θέλουμε, συνοδεύουμε με ένα πιλαφάκι.  


Πηγή: Περιοδικό  «Στην κουζίνα με την Ντίνα», Ντίνα Νικολάου