Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Βασιλόπιτα Στόλεν στεφάνι


Βασιλόπιτα Στόλεν στεφάνι

Χρόνος προετοιμασίας 3 ώρες
Χρόνος ψησίματος 30 λεπτά
Για 12 άτομα



Υλικά
50γρ. μαγιά νωπή ή 1 ½ κουτ. σούπας ξερή
2/3 κούπας γάλα χλιαρό
1/3 κούπας ζάχαρη
5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 βανίλια
Ξύσμα από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
¼ κουτ. γλυκού αλάτι
½ κούπα βούτυρο λιωμένο ζεστό
2 μεγάλα αυγά
1 κούπα φρουί γλασέ ψιλοκομμένα
½ κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα και χοντροκομμένα
750γρ. πάστα αμυγδάλου
Για την πάστα αμυγδάλου (για 750γρ.)
3 ½  κούπες ασπρισμένα και αλεσμένα αμύγδαλα
2 ½  κούπες ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
½  κουταλάκι βανίλια ή μαστίχα κοπανισμένη ή 1/4 κουταλάκι εσάνς πικραμύγδαλου ή 2 κουταλιές ανθόνερο
2 ασπράδια ελαφρά χτυπημένα


Εκτέλεση

Διαλύστε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε ¼ κούπας από το χλιαρό γάλα και αφήστε να φουσκώσει για 10 λεπτά. Ανακατέψτε τις 4 ½ κούπες αλεύρι με τη βανίλια, τα ξύσματα και το αλάτι. Κάντε ένα λάκκο στο κέντρο και ρίξτε τη φουσκωμένη μαγιά, το υπόλοιπο γάλα, το βούτυρο και τα αυγά.
Ζυμώστε το μείγμα, να γίνει μια ζύμη μαλακιά και εύπλαστη που να μην κολλάει στα χέρια. Για καλύτερο αποτέλεσμα χτυπήστε στο μίξερ με τον γάντζο για 7 λεπτά. Προσθέστε αν χρειαστεί λίγο αλεύρι ακόμη, ώσπου να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Προσθέστε τα φρουί γλασέ και τα αμύγδαλα και ζυμώστε τα, να ενσωματωθούν. Σκεπάστε τη ζύμη με πετσέτα και αφήστε τη να σταθεί για 2 ώρες, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο.
Ετοιμάζετε την πάστα αμυγδάλου. Ανακατέψτε τ' αμύγδαλα και τη ζάχαρη σ' ένα μπολ. Κάντε στο κέντρο ένα λάκκο και ρίξτε το χυμό λεμονιού, το άρωμα της προτιμήσεώς σας και λίγο από το μείγμα των χτυπημένων ασπραδιών. Ανακατέψτε τα με τα στερεά υλικά, στην αρχή μ' ένα κουτάλι και κατόπιν με τα δάχτυλα, ώσπου το μείγμα ν' αρχίσει να ξεχωρίζει από τα τοιχώματα του μπολ. Ρίξτε όσο ακόμη ασπράδι χρειασθεί, για να γίνει μια ζύμη μάλλον σφικτή. Μεταφέρετε τη ζύμη σε πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη επιφάνεια (κατά προτίμηση μαρμάρινη) και πλάστε την ελαφρά, ώσπου να γίνει λεία. Μην τη δουλέψετε πολύ, γιατί θα γίνει λιπαρή, καθώς το αμυγδαλέλαιο διαχέεται και τη λαδώνει. Σκεπάστε τη με πλαστική μεμβράνη, γιατί στεγνώνει πολύ εύκολα και φυλάξτε τη στο ψυγείο. Εάν στεγνώσει, δουλέψτε τη με ελάχιστο ανθόνερο, ώσπου να γίνει και πάλι μαλακιά και εύπλαστη.
Πατήστε με τη γροθιά σας τη ζύμη, να ξεφουσκώσει, και ανοίξτε τη με τον πλάστη σε μακρόστενη στενή λωρίδα. Χωρίστε την πάστα αμυγδάλου σε τέσσερα ίσα μέρη και πλάστε το καθένα σε χοντρό ραβδάκι. Απλώστε τα ραβδάκια κατά μήκος της λωρίδας ζύμης και τυλίξτε σε ρολό και κατόπιν ενώστε το ρολό να σχηματιστεί στεφάνι. Τοποθετήστε το στεφάνι επάνω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Σκεπάστε το τσουρέκι με βαμβακερή πετσέτα και αφήστε το, να φουσκώσει, για 1 ώρα. Ψήστε το στους 200ο C, για 30 λεπτά. Βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει επάνω σε σχάρα.
Ετοιμάστε γλάσο χτυπώντας στο μίξερ 1 ασπράδι αυγού να γίνει μαρέγκα και ανακατεύοντας το έπειτα με 4 κούπες ζάχαρη άχνη, 1 βανίλια και 2 με 4 κουταλιές σούπας γάλα, για να γίνει παχύρρευστο. Περιχύστε το ψημένο στόλεν με το γλάσο και διακοσμήστε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και ξερά κράνμπερις.

Πηγή: Περιοδικό «Real Food»