Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Καλαθάκια με χοιρινή μπριζόλα και ανανά






Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 25 λεπτά
Για 6 άτομα


Υλικά
Για τα καλαθάκια
300γρ. βούτυρο φρέσκο
500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αβγά
5κουτ. σούπας νερό
βούτυρο για το άλειμμα
2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
3 μεγάλες χοιρινές μπριζόλες καπνιστές
1 μικρή κονσέρβα ανανά
4 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο


Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο με το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι σε σιγανή ταχύτητα, μέχρι να ανακατευτούν και το μείγμα να φαίνεται ότι έχει σβολιάσει. Τότε προσθέτουμε τα αυγά και το νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές.
Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα και τη φυλάμε στο ψυγείο σκεπασμένη σε πλαστική μεμβράνη για 30 λεπτά. Ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο. Χωρίζουμε η ζύμη σε 6 κομμάτια. Με τον πλάστη ανοίγουμε τα κομμάτια σε 6 στρογγυλά φύλλα και τα τοποθετούμε μέσα σε 6 ατομικές φόρμες καλά βουτυρωμένες. Τις βάζουμε μέσα σε ένα ταψί, τις σκεπάζουμε με λαδόκολλα και τις ψήνουμε στο φούρνο στους 200ο C για 20 λεπτά περίπου μέχρι να γίνουν τραγανές και ροδοκόκκινες. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις ξεφορμάρουμε.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ξεκοκαλίζουμε τις μπριζόλες και κόβουμε τα ψαχνά σε μικρά κυβάκια. Παίρνουμε 6 ροδέλες ανανά κει τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε μέσα τα κυβάκια της μπριζόλας και τα σοτάρουμε καλά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Προσθέτουμε τα κυβάκια του ανανά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα.
Ρίχνουμε ένα κρασοπότηρο από το ζουμί την κονσέρβας του ανανά και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το υγρό. Προσθέτουμε τη σάλτσα σόγιας, ανακατεύουμε και γεμίζουμε τις τάρτες με τη γέμιση. Τις βάζουμε στο φούρνο για 3 λεπτά, ίσα ίσα να ζεσταθεί η ζύμη, και τις σερβίρουμε αμέσως.

Πηγή: Περιοδικό «Olive», Ηλίας Μαμαλάκης