Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Μπακαλιάρος παστός με μπεσαμέλ στο φούρνο


Μπακαλιάρος παστός με μπεσαμέλ στο φούρνο

 Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος αναμονής 12 ώρες
Χρόνος ψησίματος 30 λεπτά
Για 4 άτομα
(Πορτογαλική συνταγή)


Υλικά
1 κιλό παστό μπακαλιάρο
2 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
2 καρότα σε ροδέλες
2 πράσα σε ροδέλες
1 κουτ. σούπας πάπρικα
½ φλιτζ. λάδι
Αλάτι, πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
3 κουτ. βούτυρο
3 κουτ. αλεύρι
3 φλιτζ. γάλα
1 κρόκο αυγού
Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

Κόβουμε το μπακαλιάρο σε κομμάτια και τον πλένουμε καλά. Τον βάζουμε σε μπόλικο νερό και τον αφήνουμε 12 ώρες να ξαρμυρίσει. Αλλάζουμε το νερό 5-6 φορές. Αφαιρούμε το δέρμα και τα κόκαλα και τον κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Βάζουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι να κάψει και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και τα πράσα. Τα αλατοπιπερώνουμε και αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε πυρέξ. Επάνω στα λαχανικά βάζουμε τον μπακαλιάρο και τον πασπαλίζουμε με την πάπρικα. Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ και τη ρίχνουμε επάνω στον μπακαλιάρο. Ψήνουμε το φαγητό στο φούρνο στους 180ο C, για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Πηγή: Γεύσεις του κόσμου